Over de SSC

Vertel me meer over de Sailhorse Ik wil direct lid worden

Leden van de SSC kunnen inloggen en in de toekomst gebruik maken van extra functies op de website. Wel lid, maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Neem contact op met het secretariaat

Agenda

Anno van der Heide in memoriam

Geplaatst in Verenigingsnieuws door Henk van Dijk op 23-07-2012

MISTER SAILHORSE....

Op 16 juli jongstleden is Anno van der Heide, erelid van SSC, plotseling op 63 jarige leeftijd overleden tijdens zijn vakantie in Kroatïe.

In de aanhef spreken we over Mister Sailhorse, een titel die Anno met 42 actieve sailhorse jaren echt en als enige toekomt, en waarmee hij gelukkig bij leven ook al af en toe werd aangesproken.

Anno stond letterlijk aan de wieg van Sailhorse. Al op 21 jarige leeftijd, volop meegenietend van de flower-power tijd in Nederland, was Anno samen met broer Bruno, in 1970 druk met de eerste Sailhorses. De Sailhorse ontstond als het ware in de achtertuinen (Langweerder Wielen en Goingarijpster poelen) van deze Jouster broers.

Gedreven door zijn enthousiasme was hij in 1972 met Hemelvaart bezig met de eerste Sailhorse wedstrijd in Hoorn. Het was in die tijd niet eenvoudig om als niet erkende klasse te starten, maar mede dankzij de inzet van Anno werd er meer en meer, en ook in het buitenland, wedstrijd gevaren in de Sailhorse.

In 1973 is Anno mede oprichter van Sailhorse (destijds Seahorse) Sailing Club en lid van het eerste bestuur. Als zodanig stond hij mede aan de basis van ISCA, International Class Association werd in 1976 als internationaal samenwerkingsverband tussen de verschillende nationale Sailhorse klassenverenigingen opgericht. De samenwerking ging met name over de klassenvoorschriften (totstandkoming en onderhoud) en wedstijden. Beide terreinen waren voor Anno het neusje van de zalm.

Soms op de voorgrond, soms achter de coulissen, maar Anno was altijd bezig met Sailhorse. Als het niet zijn eigen Sailhorses waren (H41, H1041, H1841, NED 2360, NED 2510, NED 2604), dan was hij wel tekeningen aan het maken om iedereen deelgenoot te maken van zijn kennis en ervaring.

Hij was er bijna altijd! Of het nu wedstrijden waren, vergaderingen, open dagen, overleg met watersportverenigingen, Anno was er in de regel bij te vinden.

In de wedstrijden, de eerste 22 jaar zeilde hij samen met zijn broer Bruno, en later met zijn Frouwke en tijdens de ONK's met zijn nicht Ingrid, was hij altijd een lastige tegenstander. Als je al voor hem kon eidigen, dan moest je hem zeker enkele keren passeren, want hij bleef fanatiek, geconcentreerd en vol met inzet om er toch de beste plaats uit te slepen. Hij vond het lastig om te verliezen. Vooral het eerste uur na een wedstrijd, maar kwam dan altijd toch de winnaar feliciteren. Hij heeft dan ook een ongelooflijke hoeveelheid prijzen gewonnen en naar schatting meer dan 500 wedstrijden in de Sailhorse gezeild.

De coach Anno hielp niet alleen de sailhorse eigenaren, maar vond het heerlijk om jonge mensen die Sailhorse zeilen te stimuleren. Hij was altijd zichtbaar verrukt wanneer ze het in de wedstrijden goed deden.

In de jaren 2008 tot en met 2011 was Anno weer in het bestuur van SSC, nu op de post van wedstrijdzaken. Of dat al niet genoeg was, nam hij het initiatief tot realisatie van Sailhorse Standaard Systemen en was hij tot zijn laatste dag volop actief in de commissie Quo Vadis.

Zoals hij aan de wieg stond van Sailhorse, zo stond hij ook aan de wieg van ons aller nieuwe type G Sailhorse. Met veel elan heeft hij meegewerkt om al zijn ervaring om te zetten in de nieuwe type G. Het feit dat de type G zo'n fantastisch kwaliteitsproduct is geworden, is mede, in belangrijke mate te danken aan Anno.

Op vrijdag 27 juli aanstaande nemen we afscheid van Anno. De plechtigheid vindt van 15:00 tot 16:00 plaats in aula 1 van het Crematorium Groningen, Crematoriumlaan 6.

Tijdens de Sneekweek, het favoriete evenement van Anno, zullen de Sailhorse deelnemers op zaterdag starten met rouwvlaggen in het want. Met dit kleine gebaar eren we onze Anno en zijn tomeloze inzet om Sailhorse groots te maken.

Mister Sailhorse was een van de bepalende fundamenten voor Sailhorse en de duizenden gezinnen die van Sailhorse hebben genoten en nog genieten. Anno en zijn grote erfgoed kunnen we het beste eren door ons allemaal als ambassadeur voor Sailhorse te gedragen voor onze gemeenschappelijke passie, de Sailhorse!

Wij wensen Frouwke en de familie van harte veel sterkte.

Namens het bestuur van SSC

Henk van Dijk