Over de SSC

Vertel me meer over de Sailhorse Ik wil direct lid worden

Leden van de SSC kunnen inloggen en in de toekomst gebruik maken van extra functies op de website. Wel lid, maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Neem contact op met het secretariaat

Agenda

Sailhorsezeiler ook actief tijdens NK IJszeilen

Geplaatst in Algemeen nieuws door Anno van der Heide op 20-01-2009

Als enige Sailhorsezeiler is Jan van der Kaaij gestart op het NK IJszeilen op het Oldambtmeer ten noorden van Winschoten. En natuurlijk Jan zal Jan niet zijn, als er weer iets gebeurd wat een ander nooit meemaakt. Lees daarom dit door Patricia Huigen ingezonden artikel en smul. Op de fotobank hebben we enkele foto's geplaatst.

 

Eindelijk na 12 jaar wachten  is er voldoende ijs om een Nederlands Kampioenschap IJszeilen te houden tijdens het weekend van 10 t/m 12 januari 2009 . Na lang wikken en wegen wordt als locatie het Oldambtmeer bij de Blauwe Stad in Groningen gekozen.

 

Het voorlichtingsteam springt letterlijk een gat in de lucht en neemt zich voor de zeilers in de watten te leggen. Hetgeen ze ook doen: met koffie, thee en heerlijke cake worden we verwend. Ook konden we in het informatiecentrum opwarmen en voor de dames:  gebruik maken van het toilet!

 

Na een dipje in de vorst het weekend ervoor, herstelde de vorst zich en werd er vervolgens op vrijdagmiddag onder een geheel bewolkte hemel ( tja…. In Groningen schijnt niet zo vaak de zon als in de rest van het land)  het eerste startschot gegeven.

Nou heb je om te kunnen ijszeilen een aantal zaken nodig: als eerste natuurlijk IJS (dat was voorhanden) en een boot (ijszeiler). Ook die hadden de deelnemers bij zich. Maar ook WIND is een bepalende factor. En die liet het nu op vrijdagmiddag, na 12 jaar wachten,  helaas geheel afweten! Lopend moesten een aantal zeilers terug naar het verzamelpunt want tijdens één van de wedstrijden was de wind helemaal weggevallen.

De grote groep zeilers , die ingedeeld waren in een A en een B vloot konden dus op vrijdagmiddag nog niet echt genieten van de wedstrijden.

Op zaterdag was dat gelukkig heel anders. Een prachtig blauwe lucht met de daarbij behorende heerlijk zon en …. een lekker windje. ‘s Morgens vroeg bezorgt je dat met optuigen toch heel koude handen, maar dat mag de pret niet drukken. Op naar de start aan de andere kant van het immense meer.

Bij de 1e start van de B vloot staan de boeten opgesteld bij de startlijn. Ieder heeft een lootje getrokken en daarmee wordt de basisstartplaats bepaald.  De ene helft start over bakboord , de andere helft gaat over stuurboord naar de bovenboei. Via een megafoon worden de, in grote aantallen verschenen,  toeschouwers gemaand toch vooral achter de startlijn te blijven.

En dan vertrekken ze……. allemaal, behalve één. Je raadt het al ……Jan van der Kaaij.  10 seconden voor de start houdt hij de helmstok los in de hand. Het mechaniek is vlak boven het dek afgebroken. Dit kan niet, dit gebeurt bij niemand, behalve bij Jan. Bootje op zijn kant gelegd, gereedschap geleend en die vriendelijke Groningers weten via via wel waar er gelast kan worden.  Blijkt ook nog vlakbij te zijn en binnen korte tijd staat het bootje weer op zijn schaatsen.

Een ijsvloer, boten, zon, wind, duizenden mensen op het ijs, pers erbij, een helikopter die van bovenaf alles filmt….. HET IS FEEST!!

A en B- vloot wisselen elkaar af  in starts en zo kunnen er zaterdag tot 15.00 uur achter elkaar wedstrijden gevaren worden.

Zondagochtend is het weer compleet anders. Een schrale harde koude snijdende wind zonder een sprietje zon (want het is toch echt Groningen) maakt het behoorlijk onaangenaam, maar er kan wel gescheurd worden. En dat gebeurt dan ook. Snelheden van rond de 100  km zijn geen uitzondering. En als je dan realiseert dat zo’n boot niet kan remmen, kun je begrijpen dat enige stuurmanskunst wel vereist is. De zeilen loslaten zoals bij een “waterzeilboot” heeft weinig effect omdat de schaatsen gewoon doorglijden over het ijs.

Ook vandaag weer veel publiek op het ijs, waaronder zelfs 2 enthousiaste Sailhorse fans te weten Geert van Veen (oud-bemanningslid van Kees Reinders) en Marten van Rijn (oud-bemanninglid bij Anno van der Heide)  die Jan komen aanmoedigen. Helaas schaatsen er ook veel schaatsers dwars over de plas waardoor er regelmatig gevaarlijke situaties ontstaan. Gelukkig gaat alles, tot de laatste boot van het ijs is, helemaal goed.

Weer 4 wedstrijden van beide vloten zorgen voor veel vertier en spanning. Toch steken zowel bij de A als de B vloot de echte cracks met kop en schouders boven de rest uit.

Ook Hans Keulen (Helter Skelter) geniet nog een poosje van de snelheid op het ijs in Jan zijn bootje en kan van plezier eigenlijk helemaal niet stoppen. Ook hij is inmiddels helemaal verknocht aan het ijszeilen en zo blijkt maar weer wat een leuke bezigheid dat ijszeilen is. Het is te hopen dat we niet weer 12 jaar hoeven te wachten totdat we de bootjes weer op Nederlands ijs kunnen zetten.

We kijken terug op een zeer geslaagd weekend met een relaxte sfeer waarin veel mensen hebben kunnen kennismaken met de ijszeilsport. We hebben veel vragen van belangstellenden kunnen beantwoorden en er zijn duizenden foto’s gemaakt. Samenvattend….. een uniek gebeuren met een fantastische sfeer in een ouderwetse Hollandse winter.

 

Patricia