Over de SSC

Vertel me meer over de Sailhorse Ik wil direct lid worden

Leden van de SSC kunnen inloggen en in de toekomst gebruik maken van extra functies op de website. Wel lid, maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Neem contact op met het secretariaat

Agenda

En weer was er veel wind tot wel 8 Beaufort

Geplaatst in Algemeen nieuws door Anno van der Heide op 10-10-2009

Tijdens het NK Sailhorse op het Heegermeer begin september windkracht 6, soms 7 bft, veel uitstel en helaas slechts  5 van de 8 uitgezeilde races. Tijdens de najaarwedstrijden in september in Roermond windkracht 1 of minder, veel uitstel en maar 1 race van een half uur (nou ja een race?). En weer was het raak. In het noorden zou een stormachtige wind opsteken, zelfs was er even een waarschuwing van 9 Beaufort op de Wadden.

In totaal stond er voor zaterdag een volledige Round-Robin-race (5 races van 3 starts) gepland. De eerste race stond gepland om 12.00 uur en er werd gestart, met als resultaat 1 boot omgeslagen en 1 met pech aan de wal, beide van het zelfde team. De 2e race bestond slechts uit 2 starts, zonder het uitgedunde team. Resultaat alsnog 1 omgeslagen Sailhorse.Er volgde uitstel, de boten werden leeggepompt en gerepareerd. Om 14.00 uur volgde weer een start, met eerst de inhaalrace en daarna een volledige race. In de volledige 3e race ging het weer mis, een gebroken topwant. In vlagen werd  8 bft gemeten. De wedstrijdcommissie verwees heel verstandig de boten naar de wal, met uitstel tot 15.00 uur. Om 15.00 uur viel het besluit, geen race meer die dag.

Nadien was het heel gezellig in het clubhuis tot laat in de avond. Frouwke had een heuse sjoelbak meegenomen, want ze verwachtte, vanwege de weerberichten, helemaal niet te zeilen die dag. Om 18.00 uur volgende een echt Esso-chinees-buffet.De zondagmorgen werd begonnen met een gezamenlijk ontbijt, jawel een Esso-ontbijt, buitenproportioneel onbeperkt ontbijten. Een aanrader voor diegene die er volgend jaar ook bij wil zijn.

Om 10.00 uur werd de Round-Robin-race afgerond met 2 races met als tussenresultaat 3 teams met elk 4 gewonnen races. Er stond in eerste instantie iets minder wind dan op de zaterdag, maar nog altijd een 5 bft met harde vlagen. Nu volgden de “best of three” races. De nummers 1 en 2 gingen om de eerste plaats zeilen, de nummers 3 en 4 om de derde en de nummers 5 en 6 om de 5 plaats. Wie het eerst twee overwinningen had gezeild was de winnaar. Jammer, maar ook nu was er weer schade, een gebroken grootzeilval en een gebroken mast.

Het team Fryslân moest uiteindelijk buigen voor de Smileys. Eindelijk, nadat team Fryslân vele jaren op rij de Sailhorse-miniatuur had gewonnen, mocht nu het team Smileys deze wonderschone wisselprijs in ontvangst nemen. Voor iedereen was er een prijs. Ook de wedstrijdcommissie en de rescuecommissie kregen een lekkere zak snoep voor hun inzet. En terecht, ze hebben veel werk moeten verzetten met als beloning alleen maar tevreden gezichten. De volledige uitslag kun je hier vinden.
Poeh, wat een weekend, 2 Sailhorses omgeslagen, een gebroken topwant, een gebroken grootzeilval en een gebroken mast. Raar maar waar, toch zag je alleen maar lachende koppies. En nog gekker, na afloop gingen nog enkele zeilers lekker “raggen” met een dikke 6 Beaufort, super.

En nu maar hopen dat we volgend jaar bij het teamzeilen eens een normaal windje krijgen. O ja, de foto's vind je hier.