Over de SSC

Vertel me meer over de Sailhorse Ik wil direct lid worden

Leden van de SSC kunnen inloggen en in de toekomst gebruik maken van extra functies op de website. Wel lid, maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Neem contact op met het secretariaat

Agenda

Conversie Klassenvoorschriften

Geplaatst in Algemeen nieuws door Govert Wagenaar op 11-03-2010

Sinds kort staan  op de website van het Watersportverbond (www.watersportverbond.nl)  de aangepaste Sailhorse Klassenvoorschriften gepubliceerd, naast de huidige voorschriften. Dit  is het resultaat van de de eerste fase van de conversie van de Klassenvoorschriften die dit jaar plaatsvindt op initiatief van het Watersport verbond. Doel van deze conversie is om de klassenvoorschriften van alle nationale klassen in lijn te brengen met de voorschriften van de ISAF (International Sailing Federation).

 

De conversie vindt in drie fasen  plaats. De eerste fase  betreft het administratieve gedeelte, zoals het verstrekken van meetbrieven,  identificatie van de boot, de rol van de klassenorganisatie, erkende meters  etc. Deze fase is nu achter de rug en omvat een aantal administratieve wijzigingen die zijn voorgesteld door het watersportverbond. Omdat deze wijzigingen geen technische gevolgen hebben voor de zeilers zijn deze reeds door het SSC bestuur geaccepteerd. 

 

De tweede fase gaat over de uitvoering, afmetingen en meetwijze van zeilen. De belangrijkste aspecten van deze fase zijn reeds besproken tijdens de laaste ALV, en principe besluiten zijn te lezen  in de notulen. De komende maanden wordt dit verder uitgewerkt en krijgen de nieuwe regels vorm. 

 

Een van de dingen die de komende maanden nog moet gebeuren is het vaststellen van een paar nieuwe maten van de zeilen die vroeger niet gemeten werden. Typisch voorbeeld is de breedte  van de spinaker. Tot nu toe werd de spinaker dubbel gevouwen en word de afstand langs het onderlijk gemeten. Volgens de nieuwe voorschriften moet in plaats hiervan  de afstand tussen de schoothoeken worden gemeten, en die is net wat anders.

 

Om tot goede maten te komen gaan we de komende evenementen een aantal zeilen van verschillende Sailhorse opmeten. Op basis hiervan zullen we de benodigde nieuwe maten vaststellen. Dit zal gebeuren  in overleg met de bekende Sailhorse zeilmakers (De Vries, Kort & Smit).   

 

De derde fase bestaat uit het overzetten van de overige voorschriften naar het  nieuwe format. Deze gelegenheid gebruiken  we om in één klap een paar foutjes in de bestaande voorschriften corrigeren. 

 

De aangepassingen in de 2e en 3e fase moeten worden goedgekeurd door een “vergadering van eigenaren”. Dit is in principe een andere vergadering dan de ALV. Het is de bedoeling om deze vergadering in october te laten plaatsvinden. In elk geval zullen de voorgestelde aanpassingen ruim vóór deze vergadering worden gepubliceerd op de Sailhorse site.

 

Voor vragen of opmerkingen over het bovenstaande kunt u uiteraard bij mij terecht.

 

Vriendelijke groeten,

 

Govert Wagenaar

Commissaris Technische Zaken SSC