Over de SSC

Vertel me meer over de Sailhorse Ik wil direct lid worden

Leden van de SSC kunnen inloggen en in de toekomst gebruik maken van extra functies op de website. Wel lid, maar nog geen gebruikersnaam en wachtwoord? Neem contact op met het secretariaat

Agenda

Komt u ook genieten op het Paterswoldsemeer

Geplaatst in Algemeen nieuws door Anno van der Heide op 26-09-2010

Het zeilseizoen in de Sailhorseklasse nadert zijn einde.

Komend weekend, 2 & 3 oktober, staat de afsluiter van het zeilseizoen in de Sailhorseklasse voor de deur, de teamwedstrijden. De weersvoorspellingen lijken iets anders  uit te komen dan vorig jaar, ± 12 km/u. Dat is mooi, dan kunnen we een mooie strijd tegemoet zien. Voor u als Sailhorsezeiler een uitgelezen mogelijkheid om dit spectakel vanaf de wal te volgen.

De volgende 6 teams zullen aan de start verschijnen:

Team Brabant (Pink Lady, Charlotte, Haaiturp)           
Team Friesland (Big Deal, Barrebies, Quicksilver)
Team Bommen Berend (Pas de Deux, Sfinx, Barnacle)           
Team De Martini's (MagicHorse, Pegasus, Dolphin)           
Team Smilies (Coocabura, Papillon, Flash)           
Team The Magnificent Six (Cheeky Venture, Jolly Jumper, ??)

Ook nu beginnen we op zaterdag met een loting. Door het trekken van een nummer door/voor elk team blijft het spannend wie wanneer tegen welk team moet starten.

Het programma ziet er als volgt uit:
Zaterdag 2 oktober
11.30 uur    Palaver en loting
12.00 uur    Start 1e wedstrijdserie Round-robin
18.00 uur    Schippersmaaltijd

Zondag 3 oktober
08.30        Gezamenlijk ontbijt
10.00 uur    Start voortzetting serie Round-robin wedstrijden
ca. 15.00 uur    Prijs uitreiking

In afwijking van de gebruikelijke zeilwedstrijden is teamzeilen een teamsport. Dit betekent dat niet de individuele klassering van de boot van belang is, maar de klassering van het hele team.  Een team bestaat uit drie boten. Elke boot van het team voorziet de stagen van vlaggen van dezelfde kleur, één aan bakboordzijde en één aan stuurboordzijde.
Teamzeilen is meer een tactisch spelletje dan een race om zo snel mogelijk bij de finish aan te komen. Om dit te benadrukken is besloten binnen de Sailhorseklasse met fok in plaats van met genua te zeilen. 

Round-robin wedstrijden
VWDTP werkt bij de organisatie van teamwedstrijden met het begrip Round-robin.
Round-robin is een uitdrukking die veel in sportevenementen gebruikt wordt en is een ander woord voor matchplay.
In eerste instantie wordt een volledige Round-robin gezeild. Dit houdt in dat iedereen elkaar één keer tegen komt. Er kunnen meerdere rondes zijn afhankelijk van de windsterkte. Hierna word met de beste vier teams halve en hele finales gezeild. De overige zeilers strijden om de overgebleven plekken.

Puntentelling
De lage puntentelling wordt aangehouden. Wat betekent dit in de praktijk? Er zijn 21 punten te verdelen per wedstrijd. Dit betekent dat je team gewonnen heeft als je team 10 of rninder punten heeft. Om het nog makkelijker te maken zijn hier de winnende combinaties aangegeven: 123/124/125/126/234/235/135/145/136.

Komt u ook kijken? En natuurlijk mag u ook meedoen aan het avondeten en/of het ontbijt, gezellig met andere Sailhorsezeilers nakletsen over de wedstrijden of gewoon over de Sailhorse. Stuur dan even een e-mail naar de wedstrijdcommissaris.

U bent van harte welkom.